ANASAYFA,  WANDERPEDİA

Seyahat İpuçları Listesi Güncel 2022

Seyahat ipuçları aslında herkese göre değişebilir maddelerdir. Plansız seyahat etmeyi seviyorsanız yada tam tersi programlı biri iseniz ,seyahat tarzınıza uygun hareket edersiniz. Ama herkesten bir adım önde olmayı sevenlerdenseniz işte bu seyahat ipuçları listesi tam size göre.

Seyahat İpuçları Listesinin 1 Numarası ;Her yere 2 saat önceden gidin !

Seyahat sırasında sadece havaalanına 2 saat erken gitmekten bahsetmiyorum. Hedefinize iki saat önceden ulaşmaktan bahsediyorum

Hedefiniz ile kaldığınız yer  arasındaki zaman farkına bağlı olarak, iyi bir programlama yapın ve programınıza sadık kalın. Ancak ona sadık kalmayı başarırsanız, geziniz büyük fark yaratacaktır. Saatlerin size ne söylediğini unutun , sadece herkesten 2 saat önde olduğunuzdan emin olun.

Çoğu turist yada gezgin , sabah 9 civarında kahvaltı yapıp, 10’da otelden ayrılıp 11’de ziyaret edecekleri turistik merkezlere varır. Öğle yemeğini  öğlen 1’de yer, 8’de akşam yemeği için vesaire vs. Bu size ne hissettirir. Sürekli kuyruklara sıkışmış ve kalabalık tarafından çevrili bir seyahatinizi eziyete çevirebilir.

Ancak, herkesten 2 saat önde olursanız, kendiniz için planladığınız her şeye sahip olursunuz.

Açık büfe kahvaltıda ilk siz olun ve en taze yiyeceklerinizi ve en iyi hizmeti alacaksınız. Turistik yerlerin ilk sırası siz olun ve böylelikle saatlerce beklemeniz gerekmeyecek. Fotoğraf çekmek için önemli olan yerleri turist kalabalığı olmadan her şeyi görerek,hissederek çekersiniz. Lokantalarda masa almak için beklemek zorunda kalmazsınız ve en iyi masayı alırsınız.

Bu kural sadece gece hayatında işinize yaramaz, çünkü kimse eğlence merkezi yada clubtaki ilk kişi olmak istemez.

Gece hayatınız yoksa bu kuralı uygulamak için erken yatıp, erken kalkabilirsiniz. Böylelikle gittiğiniz şehirde erkenden kalkıp  gündoğumu görebilir ve şehri kalabalık olmadan keşfedebilirsiniz. Restorantlar ve cafeler kalabalıklaşmadan şehrin ruhunu yaşayarak her şeyi  keyifli bir hale getirebilirsiniz .

Seyahat İpuçları Listesinin En Korkulanı ;Yerel yemekleri yiyin! 🙂

Meşhur seyahat sitelerinde bulamayacağız lokal mekanları keşfedin. Bunun için eğer varsa gittiğiniz ülkenin kendine has geliştirdiği tavsiye sitelerini yada uygulamaları kullanın.Genellikle turist olarak keşfemeyeceğimiz bir çok yerel restaurant yada ilginç tasarımlı kafeler bu tarz sitelerde yer alır.

TripAdvisor gibi siteler sıklıkla pahalı ve turistik restoranları tavsiye edebilir ve yada lokal bir yer Lonely Planet’te yer aldıysa hızlı bir şekilde pahalı ve turistik hale gelir. Ara sokaklara gitmekten çekinmeyin. Böylelikle daha önce kimsenin gitmediği güzel bir restaurantta yeni keşifler yapma olanağınız yükselebilir ve daha ucuza mal olabilir.

Seyahat İpuçları Listesinin En Arananı ; Skyscanner ile en ucuz bileti yakala.

Her zaman aramalarda daha fazla seçenek sunduğu için Skyscanner ile uçuşlarımı buluyorum. En ucuz günleri bulabilmeniz için bütün bir ay yada yıl  boyunca uçuşları arayabilmeyi seviyorum. Aramalarınıza yakındaki havaalanlarını ekleyin. Çünkü şehrin hemen dışındaki bir havaalanına kullanmak genellikle daha ucuzdur.

Örneğin yakın zamanda Almanyada yaşayan bir arkadaşımla Sırbistanda buluşmak için plan yaptık. Uçak biletlerini aratırken Köln’den Sırbistan uçuslarının gidiş dönüş yaklaşık maaliyeti 400-500 TL arasında iken, Köln’e 30 dakika mesafedeki Düsseldorf havaalanından kalkan uçusların gidiş dönüş  140 TL olduğunu keşfettik.

Şuradan kontrol edebilirsiniz ;http://www.skyscanner.com

Hiçbir zaman yeterli fotoğraf çekemezsin ! Anın tadını çıkar.

Birçok kişi gezginin seyahat sırasındaki özel anları kaçırdıklarını hissettiklerini biliyorum, çünkü sürekli o anı belgelemek için fotoğraflar çekmekle çok meşguldürler. Açıkçası, tüm gezi boyunca fotoğraf makinenizi  yüzünüze yapıştırdıysanız, o zaman kaçırabilirsiniz!

Birkaç yıl sonra fotoğraflara bakmaktan ve bu değerli hatıraları yeniden yaşamaktan daha iyi bir şey yok. Fotoğraflar her anı hatırlamanıza yardımcı olur. Sanırım ne kadar fazla fotoğraf çekilirse o kadar fazla anımsarız lakin yinede zaman zaman kamerayı bir kenara bırakıp anın tadını çıkarmayı da unutma.

Gündelik kıyafetlerinle de seyahat edebilirsin !

Sanırım bir çok insan seyahat sırasında ne giyeceğini önceden planlayıp ve bunları nasıl valize yerleştireceğini araştırıyor.Ben oldum olası her zaman kot pantolon ve tişört insanıyım.

Mevsim bahar yada yaz ise , seyahat ediyor olmanız illa  bir gezgin gibi giyinmeniz gerektiği anlamına gelmez. Hızlı kuruyan pantolon ya da yürüyüş botları ya da ter atımlı materyallerden yapılmış giysiler giymeniz gerekmiyor. Rahatça giydiğiniz her şeyi ,evde ve  gündelik hayatınızda ne giyiyorsanız gittiğiniz yerde de giyebilirsiniz.

Seyahat İpuçları Listesinin En Tasarruflusu ;Kaliteli seyahat ekipmanlarına yatırım yapın!

‘Seyahat ekipmanları’ ile bavulunuzdan, 100 ml sıvı şişelerinize, fotoğraf makinenize kadar her şey demektir.

Sık seyahat edenlerden olmasanız bile, 10 yıl kullanacağız kaliteli malzemede bir bavul satın almak  her sene yeni bir bavul satın almaktan daha iyidir.Birden böyle bir masrafın altına girmek zor olabilir, ancak uzun vadede para tasarrufu sağlayacaktır.

seyahat ipuçları

  Turlara katılmaktan korkmayın.

Dev bir şemsiyeyi  yada bir bayrağı takiben hiç tanımadığı bir grupla aynı alana sıkışmak istemeyen birçok kişi seyahat ederken turlardan kaçınırlar. Bu turlar sıkıcı, yavaş, pahalı ve genellikle bir okul gezisi gibi hissettirebilir.

Ancak tüm turlar böyle değil!

Ücretsiz yürüyüş turları (Walking Tour)  yeni bir şehirde tüm ipuçlarını almak  ve  belkide sizin keşfedemeyeceğiniz yerleri keşfetmek için mükemmel bir yoldur .Yalnız seyahat ediyorsanız, yeni insanlarla tanışmakta harika olur.

Bir araba kiralamanıza ya da kaybolma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Şehrin çevresini keşfetmek için ucuz ve kolay bir yoldur.

Bunun dışında seyahat acentalarından alacağınız turlarda çoğu zaman ekonomik tatil yapmanızı sağlarlar. Ben bu sene ilk defa Karadeniz bölgesini tur ile gezdim. Benim için çok farklı bir deneyim oldu. Normalde sokaklarda tek gezmeyi ve kaybolmayı seven biri olarak uyum sağlayamayacağımı düşünüyordum. Birbirini tanımayan farklı karakterde, yaşlarda ve kültürlerde o kadar insanı bir otobüse doldurup birlikte iyi zaman geçirmelerini beklemek aşırı saçma geliyordu. Beni yanıltan ve harika bir 10 gün geçirmemi sağlayan muhteşem insanları tanımak ve boydan boya Karadenizi gezmek cidden çok eğlenceliydi. Yaptığım tasarrufta cabası tabi. Normalde tek gidersem yapacağım maaliyetin epey bir altında bir maaliyeti oldu.

seyahat ipuçları

Kısa geziler uzun gezilerden daha iyidir.

İş yerinizdeki yıllık izniniz az ise ve daha fazla seyahat etmek istiyorsanız, geleneksel ‘büyük tatil’ yerine çok sayıda hafta sonu gezisi yapmak daha iyidir.

Hepimiz büyük ve uzun tatillere bayılırız, ancak yılda yalnızca bir kere yaptığınızda, bir sonraki tatilinizin  gelmesini beklemek size eziyet gibi gelecektir.

Yılınızı kısa süren gezilerle doldurun, böylece her zaman sabırsızlıkla beklenen bir şeyler ve günlük streslerden sürekli kopmalar yaşarsınız.

Seyahat İpuçları Listesinde Benim En Sevdiğim 😉 Küçük lüksler yaşayın!

Seyahat ederken arada kendinizi küçük lüksler ile şımartın. Örneğin tatil bitiminde işe dönüş sendromunuzu biraz ertelemek adına havaalanında dinlenme salonuna VİP giriş satın alın ve eve gitmeden önce kendinizi biraz şımartın. Yada gittiğiniz şehirde sevdiğiniz bir sanatçının konserine gidin. Meşhur bir restaurantı ziyaret edin. Bir kerede olsa oda servisini kullanın ve yatakta kahvaltı yapın.

seyahat ipuçları

  Yakın yerleri gözardı etmeyin.

Hepimiz uzak diyarlara ve egzotik bölgelere seyahat etmek istiyoruz ancak arka bahçenizde olanı göz ardı etmeyin. Araştırmaya başladıktan sonra muhtemelen eve yakın yüzlerce muhteşem seçenek bulabilirsiniz.

Ulaşım sırasında zamandan tasarruf edeceğiniz gibi, daha az ulaşım ücreti ödeyeceksiniz.Yerel otellerdeki fırsatlar için Grupanya ve Yakalaco gibi siteleri inceleyin. Bazen oldukça tasarruf etmenizi sağlayabiliyorlar.

Seyahat İpuçları Listesinin Hayat Kurtaranı ;Takım elbiselileri takip edin : )

Havaalanı ve tren istasyonu girişlerinde, hatta kahve yada yemek siparişi vermek için beklerken mümkün olduğunca takım elbiselilere yakın olun : ) İş seyahati yapanlar güvenlikten  sizi bekletmeden çabucak geçerler. Hızlı sipariş verirler. Ne istediklerini bilirler ve sessizdirler.

Kalabalık ve aile ile tatil yapanlar genelde yüksek sesle, kararsız, yavaşlardır. Ne yapacaklarını nereye gideceklerini hatta ne yemek istediklerini düşünmeleri bile zaman alır.

 Tablet kullanın.

Tabletler seyahat için en iyi araçlar ve hayatı kolaylaştırırlar. Seyahat belgeleriniz ve rezervasyon onaylarınız için değil, aynı zamanda tüm eğlenceleriniz için bunları kullanabilirsiniz. Kitapları, filmleri, oyunları, gazeteleri indirin ve seyahatinizde de sosyal medyaya ayak uydurun. Ayrıca seyahat esnasında internet üzerinden telefon görüşmelerinizi yaparakta tasarruf sağlayabilirsiniz.

Taşınması daha kolay olduğu için yer kaplamaması da cabası…

 Kabin bagajı

Kabin bagajları seyahat etmeyi her zaman çok basit hale getirirler. Uzun bagaj kontrollerine maruz kalmazsınız, havalimanında vakit kazanırsınız. Uçuşlarda bagajınızı kaybetme riskiniz yoktur. Yada uçaktan inip bir an önce bagaja kavuşmak için koşturmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca, nerede neye ihtiyacınız olduğunu en iyi siz bilirsiniz ve basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Bonus İpucu: Kendinize eşya olayını abartmadığınızdan emin olmak için bir paketleme listesi yapın, ancak bir şey unutmayın.

Unutmayın, kötü insanlardan daha çok  iyi insanlar vardır.

Seyahat ederken, farklı geçmiş, kültür ve dinlerle her yaş grubundan insanlarla karşılaşacaksınız. Hepimiz çok farklıyız ama hepimiz insanız ve aynı temel değerleri paylaşıyoruz. Sıkıntı çeken insanlara yardım ediyoruz (aynı dili konuşmuyor olsak bile), çocuklara bakıyoruz, yaşlı insanlara karşı iyiyiz ve herkese saygılıyız. Birilerinin size yardım etmesini istemekten hiç çekinmeyin. Rastgele insanlara gülümsemek ve birlikte yol almak veya sohbet etmekten korkmayın. Dünyada kötü insanlar var, ancak kötü insanlardan milyonlarca daha iyi insan var.

Seyahatinizin kaydını tutun!

Yoğun bir günlük olsun yada küçük bir not defteri olsun ,ister facebook  ve instagramda birkaç fotoğraf  olsun seyahatlerinizin bir kaydını tutun. Şaşırtıcı şeyler yaptığınızda bunu bir ömür boyu hatırlamak isteyeceğinizi unutmayın. 10 yıl içinde kendinize teşekkür edeceksiniz.

seyahat ipuçları
Not edin, fotoğraf çekin hatıralık alışverişi yapmaktan daha doğal hatıralar edinin 🙂

Seyahat etmenin yorucu olduğunu unutmayın.

Bir arabada, trenle, bir otobüste, bir uçakta veya bir teknede otursanız da, hedefinize ulaşmanız yorucu olur. Seyahatinizi planlarken aklınızda tutun ve geldiğinizde dinlenmek için kendinize zaman ayırın.

Güzergahını kaydet!

Tatildeyken programa bağlı kalmak istemiyor olabilirsin, bu yüzden dakikalık bir  güzergah planlamaktan bahsetmiyorum.Tüm önemli noktaları gördüğünüzden emin olmak için her gün yapmak istediğiniz önemli şeylerin kaba bir güzergahını oluşturun.Eve döndüğünüzde yapmamış olduğunuz için pişmanlık duymaktan iyidir.

Seyahat İpuçları Listesinin İkinci Tasarruf Ettiren Maddesi ,Hatıra eşyalarına para harcamayın!

Bu konu tamamen göreceli bir konu sanırım. Ama aldığınız hatıra eşyaları ilk bir yıl gözünüzün önünde durur ve özenle saklanır. Arasıra tozları alınıp küçük bir gülümsemeyle anımsarsınız seyahatinizi. Ardından yenileri gelir ve diğerleri yavaş yavaş kutulara kaldırılır, taşınırken kaybolurlar yada evinize gelen çocuklar tarafından kırılırlar. Birkaç yıl sonra değerlerini yitirip çöp kutusuna bile atılabilirler. Ayrıca  Paristen gelirken getirdiğiniz tüm hatıra eşyalarının altında Made in China yazısını görüp hüsrana uğramak gibi bir gerçekte var.

Evinizi seyahatlerinizdeki anılarla süslemek isterseniz, fotoğraf çekin ve çerçeveletin. Güzel kolajlara çevirin. Emin olun alacağınız tüm o kar küreleri, biblolardan daha kıymetli olacaklar. Ayrıca fotoğraflarınızı hediye ederekte yapacağınız büyük bir masraftan tasarruf edebilirsiniz.

seyahat ipuçları
Çöpe atın demiyoruz 🙂 Hİç almayın diyoruz…

 İçgüdülerine güven!

Bu, havalimanındaki yanlış sıradasınız gibi hissetmekten trendeki o garip adamın yanına oturmaktan rahatsız olduğunuza kadar her şey için geçerlidir. Her zaman içgüdülerinize güvenin. Bazen içgüdüleriniz yanlıştır ancak işinizi şansa bırakmaya değmez . Özellikle de tek bir kelimeyi anlamadığınız bir menüden yemek sipariş etmek söz konusu olduğunda.

 El bagajınıza 100 ml’den fazla sıvı koymayın.

Güvenlik geçişlerinde çalışan memurlar için gerçekten üzülüyorum. Bütün gün giriş yapan herkese tek tek ‘ Bagajınızda 100 ml’den fazla sıvı koymayın’ var ise atın diye milyonlarca kez aynı cümleyi tekrarlamak zorunda kalıyorlar. 1 saatlik bir geçişi beklerken önündeki 100 kişiye aynı cümleyi söylenirken duymasına rağmen çantasındaki 200 ml’lik kremin çöpe atılmasına şaşkınlıkla izleyen insanlara ise diyecek bir şey bulamıyorum.

Ayrıca yalnız seyahat edenler için ipuçları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir