
İnstagram pods grupları gerçekten işe yarıyor mu?
İnstagram pods grupları ,instagram yeni güncellemesi ve son yaşanan dünya genelindeki problem ile son günlerin yine en çok konuşulan konusu oldu. Biliyorsunuz ki bir çok bölgede instagrama tam olarak ulaşılamaz iken bazı bölgelerde de program açılsa da fotoğraflar gözükmüyordu. Problem devam ederken dikkatimi çeken birkaç şey oldu. Bunlardan birisi bilgisayarımda açık olan instagramda anasayfayı yenilediğimde ekrandaki fotoğrafların üzerindeki tanımlardı. Fotoğrafın kendisi yüklenemiyor olsa da fotoğrafın olduğu yerde fotoğrafın kategorize edilmiş tanımı vardı. Fotoğraflar bilgisayar ekranından çekildiği için oldukça kötü yine de bir kaçını fikir vermesi açısından yazıya ekleyeceğim.
Uzun zamandır devam eden engagement ratelerin düşüşü, gösterimlerdeki düşüşlerin sebebi olan sürekli değişen intagram algoritmasının temelinin bu kategorilere dayandığını düşünmeye başladım.
İçindekiler
İnstagram pods grupları neden kuruldu ?
Biliyorsunuz ki instagramın en sevmediği şeylerden birisi fotoğraf ile alakasız etiket kullanımı , ikinci şey ise birkaç yıldır ortaya çıkan ve algoritma ile savaşa girmiş olan instagram pods grupları.
İnstagram pods grupları, algoritma değiştikçe algoritmayı kırmak amacı ile yardımlaşmak amacıyla açılmış gruplardı. Hatta aktif olarak Türkiyede olan bir gruba bende üyeyim. Dünya genelinde bu işi en büyük yapan grup Wolf grubudur. Bir süreliğine bu gruba da dahildim. Lakin takibi gerçekten çok zor ve yetişmek imkansız.
Banlanmış etiket kullanımı
Kesinlikle kullanmamamız gereken likeforlike ,like4like türevi etiketlere zaten bir çoğumuz hakimiz. Yukarıdaki fotoğraf gösteriyor ki yayınladığımız fotoğrafın içeriğini kategoriliyor ve gizliyor. Bence algoritmanın bir kısmı da bu kategorilerden oluşuyor. Mantık olarak bizden de fotoğraftaki görsele uygun etiketler kullanmamızı bekliyor. Ama tabi tüm olay sadece bununla sınırlı değil . Aynı zamanda sizden instagramdan ban yememiş etiketleri kullanmamanızı bekliyor. Yada haddinden fazla şişirilmiş büyük etiketleri kullanmanızı istemiyor. Son postlarımda özellikle bunları deniyorum ve sonuçlar bir çok analiz sitelerinin haberlerinde duyurulanla aynı.
Örneğin Eskişehir’e seyahat ettiniz ve bununla ilgili bir fotoğraf paylaşmak istiyorsunuz. Sadece #eskişehir etiketini kullanırsanız ve bunu birkaç fotoğrafınızda tekrarlarsanız instagramın sizin fotoğrafınızı #eskişehir etiketinde göstermemesi büyük bir ihtimal. Bunun yerine alt etiketleri tercih etmeniz doğru olacaktır. Örneğin #şehireskişehirdir. Yada #travel gibi 420 milyondan fazla kullanılmış ve her saniyede binlerce post atılan bir etiket yerine konunun özüyle ilgili daha az kullanılmış bir etiket kullanmanız faydalı olacaktır. Sayı olarak fazla kullanılmış etiketler spam üretimine çok uygun etiketler. Ve her ne kadar içeriğine girdiğimizde bir çok yayınlanan fotoğrafı görebilsekte instagramdan tarafından aslında banlılar. Mesela bu yıl şükran günü döneminde #thanskgiving etiketi ve sevgililer gününde #valentinedays etiketi bir çok dilde banlandı. Bir çok oto yorum programı ve fake hesap yüzünden spamlanmış olduklarından dolayı. İlerki zamanlarda bu konuda daha ayrıntılı bir yazı yazmayı düşünüyorum.
İnstagram pods grupları ne kadar etkili ?
İnstagram haziran başında yaptığı güncellemeden sonra engagement rate’leri ciddi oranda düşürdü. Şunu diyebilirim ki birkaç ay önce %11 civarında olan rate puanım son güncellemeden sonra %3.5 dolaylarında gezmeye başladı. Bu beni nasıl etkiledi ? Ortalama olarak 1000-2000 dolaylarında seyreden beğeni oranlarım 500-1000 aralığında seyretmeye başladı. Bu çok düşük bir rate mi hayır. Son yapılan güncelleme sonrası 10k-50k arasındaki hesapların ortalama rate puanı 2,39-4.78 arası olması bekleniyor. Şuan tam ortada sayılırım.
https://www.instagram.com/p/Bzf7FYJHyy4/
Hesap büyüdükçe engagement rate de onunla orantılı düşüyor. Hesabımı analiz ettiğimde benim için olumsuz sonuç oluşturabilecek sadece birkaç sorun var. Birincisi pods grubundan yada oto yorumlardan gelen kalitesiz yorumların rate puanımı etkiliyor olması, ikincisi ise mass takipçiye düşmüş yani sizi bir program(panel)aracılığıyla geri takip etmeniz amacıyla eklemiş hesabınızı şişiren takipçiler yada şüpheli takipçi gözüyle gördüğü uzun süredir aktif olmayan ghost takipçiler. Bu mass yada ghost takipçilerden kurtulmanın elbette bir çok yolu var ,ama seçenekler yine 3. Part bir yazılım kullanmaktan geçiyor- ki instagram alenen bunun bizler için iyi olmadığını açıkladı. Hepsinden teker teker kurtulmaya kalksak ciddi bir zaman ve efor gerekecek. Ki bunu önümüzdeki günlerde ciddi anlamda denemeyi düşünüyorum.
Sinir bozucu oto yorumlar
Oto yorumlardan da kurtulmanın herhangi bir yolu yok , o yüzden değerleri yükseltebilmek için yapılması gereken en mantıklı şey takipçiyi yada pods grubunu doğru yorum yapmaya yönlendirmek. Örneğin benim hesabımda 632 adet güvenilir olmayan yorum algılanıyor. Peki bu güvenilir olmayan yorumların içine neler dahil. Hani şu hepimizin nefret ettiği konuyla alakasız ‘Harika bir paylaşım olmuş teşekkürler , iki smiley bir öpücük yorumları , düzenlendiğimiz çekilişlerde takipçiyi birilerini etiketlemeye zorladığımız yorumlar yada panellerden gelen ‘Cool! Perfect ! Fotoğraf gerçekten çok güzel ama naçizane tavsiyem belki biraz ışığı açabilirsin’ yorumları tam olarak bu yorumlar oluyor. Bu tarz yorumlar ortalamaya vurduğunuzda ciddi oranda rate puanınızı etkiliyor. Yani yorum yaparak sizin yorum sayınızı yükseltirken bir yandan da size ciddi bir kötülük yapıyorlar. Gerçi ben gelen yabancı yorumlar dışında bir çok türkçe yorumu trollerken çok eğleniyorum 🙂 Ne yani bana yaptığı kötülüğü karşılıksız mı bırakayım :))
Gerçekten işe yarıyor mu ?
Peki tüm bunların ışığında pods grupları işe yarıyor mu ? Bu ne beklediğinize ,yada ne istediğinize bağlı olarak değişebilir. Globalde olan büyük grupların yaptıkları ile kıyasladığımda Türkiye de olan pods gruplarının en büyük hataları maalesef ki kullanıcıların birbirlerini takip ediyor olmaları. İnstagram algoritması gereği, hem birbirini takip eden , hem sürekli birbirini beğenen hemde yorumlayan hesapları zaten iyice düşmüş olan gösterim yüzdesinin içinde sayıyor. Amaç bu yüzdenin üstüne çıkmak ve rate yükseltmek ise gelen beğeni veya yorumu dışarıdan gelmiş gibi göstermek daha mantıklı diye düşünüyorum.
Birkaç ay önce herkeste ortalama %10 olan gösterim yüzdesi şuan %3 iken bunun önemli bir kısmını podstaki kullanıcı ile doldurmak biraz kendi ayağımıza sıkmak gibi geliyor bana. Düzgün bir şekilde kullanıldığında bence oldukça yararlılar. Hatta o kadar yararlılar ki leafysocial yada aigrow gibi gruplar üyeliklerini aylık 49 $ ila 99$ arası değişen fiyatlarla ,farklı paketlerde satışa sunuyorlar. Wolf’ta üyelik ücretsiz ,lakin katılmak için belli şartlar mevcut daha çok micro hesaplara yönelik ve engagement rate puanı 5 üzeri hesaplar beğeni değişimi yapabiliyorlar. Oldukça katı kurallar söz konusu.
İnstagram grup mesajlaşma, whatsapp gruplarında ve facebook gruplarında kurulan pods gruplarının kesinlikle bir faydası olmadığı oldukça bariz o yüzden tüm bu gruplar Telegram uygulamasına taşındı. Link takibini önlemek için ; https://www.instagram.com/p/Bzf7FYJHyy4/?utm_source=ig_web_copy_link soru işaretide dahil kalan uzantıyı silmek yada baglantı önüne kendi gruplarını temsilen her gün değişen kodlar eklemek gibi. Her ne kadar katılmak ücretsiz olsada tabi bunu amme hizmeti olsun diye yapmıyorlar, ücretli kısmından hizmet satın alan birçok hesabı sizin grubunuz içine botlar aracılığıyla yerleştirip organik beğeni ve izlenmenin satışınıda yapıyor. Karşılıklı win win durumu yani.
Fake hesaplara güle güle 🙂
Sonuç olarak kalitesiz takipçi ve kalitesiz etiket, yorumlar hesaplarımızın rate puanlarında oldukça etkiliyorlar. Bir çok ajans büyük hesaplardansa tamamen temiz ,rate oranları yüksek micro hesaplarla çalışmak istediklerini dile getirdiler. Sanırım sahte beğeni ve takipçi sektörünün en fazla kazandığı ülke olarak hem rateleri düşen, hemde bir çok firmanın instagramdan uzaklaştırılması ile artık satın alma yapamayan, beğenileri oldukça düşen bir çok hesap sahibi buna çok üzelecek. Geçtiğimiz günlerde ortalama 6bin takipçisi olan Gretchen Altman post başı 300 ila 800 dolar arası kazandığını açıklamış, ki birebir tanıdığım bir Alman blogger arkadaşım hesabı ortalama 11bin civarında yıl içinde iki farklı ülkenin turizm ofisiyle anlaşma imzaladı. Tüm bunlar sonucunda belkide tüm bu güncellemeler ve algoritma değişikliği belki de gerçekten iyi birşeydir. Her ne kadar bizi kızdırmış olsa da 🙂
İnstagram ile ilgili bir önceki yazımı okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Katılabileceğiniz telegram instagram begeni grupları listesine buradan ulaşabilirsiniz.


7 Yorum
Bujuyollarda
Epey bilgilendirici bir yazı olmuş Ellerine sağlık canım
sandalet
Teşekkür ederim Bujucum 😛
ustawslar_yaban_hayatcisi
Bilgilendirme için tşk ederiz. Açıklayıcı bir paylaşım…
GeZGiN
İnstagram takipçilerin Kalitesine Göre Puanlama yapsa, Biz de kaliteli takipçi ile kalitesizi ayırt edebiliriz 😀
sandalet
Benim yalvarırım beni takip etme demek istediğim takipçiler var ya hiihihihi
Sule
Merhaba, bahsettiğiniz rate puanı ve yasaklanmış etiketler gibi diğer bilgilere nereden bakıyorsunuz?
Geri bildirim: